Persbericht: 20 jaar Bijbelstudie op radio

Twintig jaar is hij er al mee bezig. Donderdag 4 februari (21.00 uur) gaat via de lokale omroep voor Oldebroek en wijde omgeving zijn 1000ste wekelijkse uitzending van de Radiobijbelschool de lucht in. ‘Oud Nieuws’ heet die. Producent en presentator Jos Alders maakt het programma in zijn kleine tot studio omgebouwde kamer op de bovenverdieping van zijn huis in Wezep.

Bijbelleraar Ab Klein Haneveld van het Nederlands Bijbelstudie Centrum (NBC), zelf oud-inwoner van Wezep, geeft de studies, na een inleiding door Alders.

‘Oud nieuws’

Eigenlijk is de boodschap die hij via de Radiobijbelschool brengt oud nieuws, geeft hij toe, met een knipoog naar het thema van de jubileumuitzending. Het Evangelie van Jezus Christus, al aangekondigd in het Oude Testament, waarop het licht valt door het Nieuwe, is nooit veranderd, zegt Alders. Hij herinnert zich nog goed de eerste uitzending, die was gewijd aan ‘Het levend makend Woord’. De essentie van het bevrijdende Evangelie, vindt hij. “God is niet veranderd, al deed niet steeds hetzelfde. Hij werkt een plan uit.”

God mag dan niet zijn veranderd, Alders’ lichamelijke conditie is dat wel; die werd steeds slechter. Vandaar de studio in eigen huis. “Studio C, want bij Loco zelf hebben ze al studio A en B”, grapt hij. “Ik merk dat het lichamelijk steeds moeilijker wordt het Woord van God te verkondigen. Maar geestelijk leef ik in en uit de kracht van de Heilige Geest van onze Here Jezus Christus. Uit die kracht blijf ik zo lang mogelijk het programma doen en dit kan alleen door de genade van God.” Wat niet wegneemt dat hij ook dankbaar is voor de medewerker van Loco FM, Klein Haneveld en de technicus die de elders opgenomen studies gereed maakt voor uitzending..

Internet

Voorheen zat hij zelf voor zijn Radiobijbelschool en andere geestelijke programma’s in de studio van Loco FM. Die omroep zendt, behalve via de kabel in Oldebroek op 93.10, ook uit op 107.2 en 107.6 FM en via internet: www.locomediagroep.nl of www.locourant.nl.

“U gaat nu niet luisteren naar een preek, maar naar een Bijbelstudie”, houdt Alders zijn luisteraars wekelijks voor. Zo’n studie gaat volgens hem toch doorgaans wat dieper, zodat hij mensen aanraadt pen en papier er bij te pakken. “Ik hoop dat ik dit zo lang mogelijk mag blijven doen, omdat ik dit toch zie als een gave die ik van de Heer kreeg.”

Dankzij internet kreeg het Bijbelstudie programma niet alleen regionaal, maar ook (inter) nationaal een vaste en nog steeds groeiende kring van luisteraars. Daarnaast zijn er vele incidentele bezoekers van de zender. Elke studie strekt zich doorgaans over twee weken uit. Alders geeft zelf daarom in het kort de inhoud van de eerste aflevering weer en leidt de studies in, onder meer met op het onderwerp slaande zang via de vele CD’s die hij inmiddels heeft.

Voeding

Dat de Bijbel onmisbare voeding is voor een levend geloofsleven, ontdekte Alders zelf pas op latere leeftijd. Hoewel opgegroeid in een rooms katholiek milieu, waarin hij ooit misdienaar was, ontdekte hij pas later Wie Christus voor hem wilde zijn en kreeg hij naar zijn zeggen een levende relatie met Hem. “Ik beschouw dat als mijn wedergeboorte. De Heilige Geest kwam in mij wonen. Ik ging er totaal anders door denken en de Bijbel pas begrijpen.”

Onmiddellijk ontstond kennelijk ook een onweerstaanbare honger naar de intentie van wat hij als Gods Woord beschouwt.  Die honger lijkt nog steeds niet te zijn gestild. “Christenen kunnen zich alleen voeden door bestuderen, dat is iets anders dan alleen het vrij oppervlakkig lezen, van Gods Woord,”  zegt hij. “Daarom is het wekelijkse studieprogramma essentieel in de geestelijke programmering van Loco FM.”

Zelf verslond hij destijds Bijbelstudies op geluidscassettes van het NBC. Die inhoud wilde hij graag ook aan anderen doorgeven. Zo rijpte het plan voor de Radio Bijbelschool. Hij stapte ermee naar Loco FM en mocht het gaan proberen. Het programma kreeg er al gauw een vaste plek en kernkring van luisteraars. “In verre landen zetten sommige gelovige Nederlanders er de wekker voor,” vertelt Alders.

Reacties op de uitzendingen: radiobijbelschool@hetnet.nl